/meditații politologice/
Credeți-mă, cea din urmă determină succesul celei dintâi.
Citesc postarea social -media a Dnei Președinte, Maia Sandu, referitor la asistență în valoare de 9,6 milioane de euro din partea Guvernului Germaniei pentru Republica Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19 ” (citez) n urma discuției MELE cu Angela Merkel…”
Urmare unei cercetări științifice asupra discursurilor prezidențiale, aș vrea să constat că în discursul Dnei Sandu domină Eu-ul discursiv, pe care într-un fel îl argumentează psihologii și într-un anumit fel îl estimăm noi, cercetătorii în domeniul științelor comunicării politice.
Vă dau un exemplu, ca să exclud ofensiva armatei trolling, din care fac parte (am dedus, cu regret) și bune cunoștințe de -ale mele. Pur științific: toți președinții în discursul de inaugurare recurg la „Retorica pledoariei”. Asta a făcut-o și Obama, asta a făcut-o și Sandu în discursul de inaugurare, scris , apropo în stilul discursivității americane- mitul „Omului din popor„ și personificare. Dar(!) Obama vorbește de la persoana a treia, în timp ce Sandu (consilierul PR) prefera să utilizeze persoana întâia:
Obama, 2012:
„VREM ca copii noștri să trăiască în America care nu este îngropată în datorii, care nu este amenințată de forța distructivă a încălzirii globale.Vrem să transmitem generațiilor următoare o țară sigură, respectată și admirată în toată lumea///.
Sandu, 2020:
VREAU educație de calitate pentru fiecare copil ///
Vreau ca toți pensionarii să aibă o bătrânețe asigurată//
Vreau să refacem încrederea cetățenilor în propria țară. Vreau ca orice copil, născut într-un sat din Fălești sau Ocnița sau Taraclia să știe că poate deveni orice, prin muncă, bun-simț ///.
Meditez: este vorba de stil retoric personal sau de stil politic de guvernare. Așa sau altminteri, ar fi o sugestie să se evite Eu-ul accentuat în discursivitate. Nu aduce valoare. Cu atât mai mult, că performanțele în politică sunt asigurate de echipă, în plină solitudine nimeni nu obține acces la Pupitrul Puterii.
Dar, dacă este vorba de o aroganță, ea ar putea fi sancționată. Provoacă, în această ordine de idei, semne de întrebare retorica celor din partidul „Schimbării”, având tangențe vizibile cu ONG-ul WatchDog, cunoscuți ca susținători acerbi ai candidatului PAS în prezidențiale. Acesta acuză PAS –ul că a dispersat dreapta politică și că umblă „beat” de euforie- în piața electorală – după scrutinul prezidențial.
IPOTEZĂ : se pregătește teren pentru refacerea listelor electorale pentru scrutinul din 11 iulie sau este prima „sancționare” a aroganței prezidențiale și a patosului PAS.
Să recunoaștem, totuși, că fluxurile financiare occidentale se deschid spre RM grație președintei pro-Vest, susținute de UE, SUA, DIPLOMAȚIE publică (ONG -istă) . Și se întâmplă în contextul competiției acerbe dintre Rusia –SUA –UE, noi, fiind perifericii.
Între timp, Vladimir Voronin, grație charismei sale, „aburește” publicul la televiziunile moldovenești. Promovat de Jurnal TV, TV 4 etc., grație discursivității poporaniste, persuasive, astăzi președintele comunist, cu două mandate, face politică dură la mai multe televiziuni.